دکتر آرش بوچانی، معاون پژوهش و فنآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه

ارتباط صنعت و دانشگاه

با پویایی صنعت در هر کشوری؛ کارآفرینی، خلق ثروت، اشتغال و نشاط اجتماعی به وجود می‌آید. کشور ایران نیز با توجه به تنوع اقلیمی، وجود معادن متنوع و گسترده، کشاورزی، دامپروری و همچنین اتصال به دریاهای آزاد، زمینه فعالیت در صنایع گوناگون را داراست که از آن قبیل می‌توان به صنایعی مانند ساختمان، فولاد، صنایع غذایی، پتروشیمی و غیره اشاره کرد. با توجه توسعه روزافزون کشورمان، بسیاری از تکنولوژی‌های مورد استفاده در صنایع، از خارج کشور وارد می‌شوند و معمولاً برای بهینه‌سازی و پشتیبانی از صنایع، به خارج از مرزها وابسته هستیم. البته هر چند برای تعادل در نظام اقتصادی، در بسیاری از کشورهای پشرفته نیز برخی از سفارشات به بیرون از مرزهایشان سپرده می‌شود و از پتانسیل تکنولوژیک دیگر کشورها استفاده می‌گردد اما با توجه موضوع تحریم‌ها، همواره در کشورمان این نیاز بیشتر احساس می‌شود تا بتوانیم خود پاسخگوی نیازهای صنایع بزرگ و کوچک باشیم…

                                                                                                            مابقی مقاله را در نشریه مطالعه کنید…

 


مسعود رحیمی، استاد تمام گروه مهندسی شیمی دانشگاه رازی کرمانشاه

ارتباط صنعت و دانشگاه

با توجه به تکامل علمی کشور طی سی سال اخیر، مسئله‌ی توجه به تحقیقات، پژوهش مرتبط با صنعت، دست‌خوش تغییراتی بوده است. در سال­های دور تحقیقات در کشور ما محدود با فعالیت در تولید علم و چاپ مقالات و ارتقاء جایگاه  علمی کشور بین کشورهای منطقه بود. تمرکز مفرط بر روی چنین تحقیقاتی منجر به ارتقاء سریع جایگاه علمی کشور شد. همچنین رتبه‌ی اول رشد انتشار مقالات را برای سال‌ها به کشورمان اختصاص داد. پس از مدتی، از اواسط دهه‌ی 80، در کنار روند ارتقاء تحقیقات بنیادی با توجه با نیاز کشور، بحث استفاده از تجربیات پژوهشی محققین کشور در راستای رفع مشکلات صنعتی مطرح شد. فعالیت‌های گسترده‎ای در این زمینه صورت گرفت که این روند در سال‌های اخیر چندان رضایت‌بخش نبوده است…

مابقی مقاله را در نشریه مطالعه کنید…


سهراب دل انگیزان، دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه

اقتصاد دانش‌بنیان و توسعه­ی پایدار

اقتصاد دانش‌بنیان به معنی تولید ارزش اقتصادی، مبتنی بر دانش و فناوری نوینی است که در مسیر تحقیق و توسعه­ی علمی شکل گرفته باشد؛ مانند بخش اعظمی از ارکان محصولات و خدمات جدیدی که در کشورهای پیشرفته درحال خلق ارزش‌های مصرفی هستند و مردم حاضرند برای مصرف آن‌ها مبالغ مشخصی بپردازند. این محصولات، امروزه حتی برای ساده‌ترین حوزه‌ها نیز مسیری مبتنی بر خلق ارزش بر اساس دانش فنی و فناوری‌های نوین را طی می‌کنند. لذا اقتصاد دانش­بنیان مسیری است که همه­ی اقتصادهای جهان به نوبت آن را طی می‌کنند و نیاز دارند تا در پله‌های پی‌درپی هر بار شرایط خود را با آن تطبیق دهند. این تطبیق البته که بستگی به امکانات داخل یک کشور و میزان پذیرندگی و هماهنگی آن با بازارها، دانش، فن و تکنولوژی جهانی شکل می‌گیرد و هرچقدر اقتصاد و فضای تولید یک کشور از محیط اقتصاد و تولید جهانی دور باشد، هم انتقال تکنولوژی کمتر و ضعیف‌تر خواهد بود و هم اگر هم انتقالی صورت بگیرد، با تأخیر و البته بسیار گران‌تر خواهد بود…

مابقی مقاله را در نشریه مطالعه کنید…